Om rostskydd

Underredesbehandling lönar sig!

 • Varför använda rostskydd

  Rostskydd skyddar din bil från de hårda och fluktuerande klimatförhållandena i Sverige. I kombination med den höga konsumtionen av salt och kemikalier på vägarna på vintern ger detta optimala förutsättningar för rost i bilarna. Många bilar är utvecklade och producerade för användning under andra förhållanden än våra – därför är underredesbehandling av din bil mycket viktig och rostskydd säkerställer din investering i bilen. Tectyl rostskydd erbjuder många fördelar – undvik rostangrepp, uppnå ett bättre försäljningsvärde och minska kostnaden för reparationer och reservdelar med .m.

  Tectyl tänker på miljön

  Idag erbjuder Tectyl även en miljövänlig underredesbehandling/ett rostskydd utan lösningsmedel. Det producerar inte typiska lukter eller skadliga ämnen som droppar från bilen.

  Speciellt med en Tectyl Miljövänliga underredesbehandling:

  • Inga lösningsmedel och 30% mindre åtgång

  • Inga ångor eller skadliga ämnen

  • En extremt hållbar kvalitetsprodukt

  • Att produkten är luktfri (du behåller doften av ny bil)

  Standard rostskydd (Olja/vax) - rostskydd för alla bilar

  Om du har en äldre bil som tidigare kan ha fått rostskydd ska du välja vår kompletta vaxbaserade behandlingen av rost . Det fungerar bra för alla bilar, inklusive bilar som har några år bakom sig, även om det gamla rostskyddet är av ett annat märke.

  Dina fördelar med Tectyl:

  • Du undviker rostangrepp
  • Bättre återförsäljningspris
  • Lägre reparationskostnader senare
  • Tectyl rostskydd ger också bullerreducering
  • På Tectyl tas de inre skärmarna och bottenskölden bort före behandlingen
  • Noggrann tvättning/torkning av bilens botten/innerskärmar utförs före behandlingen

  En Tectyl-behandling utförs enligt ett specifikt sprayschema, som har utvecklats bara för din bil.

  Viktiga frågor och funderingar

  a) Vilken behandling rekommenderas för min bil beroende på bilens ålder och körmönster?

  b) Vad kostar behandlingen?

  c) Har man sprayscheman för just min bil?

  d) Kommer jag att kontaktas om bilen har ett allvarlig rostangrepp?

  e) Är centret godkänt och anslutet till ett kontrollsystem?

  Värt att veta om underredesbehandling och rostskydd

  Hvad er et sprøjteskema - og findes der et til min bil?

  Sprayschemat är utformat för att ge den perfekta behandlingen av rost för just din bil. Sprayschemat visar bilens struktur och exakt vilka områden som ska få rostskydd och inte minst de områden som absolut inte får behandlas (vanligtvis elektronik). Vi har sprayscheman för 90% av alla bilar och modeller på den svenska marknaden.

  Sådan foretages en Tectyl rustbehandling

  - Demontering av nödvändiga delar från bilens botten, bakluckan etc.m.

  - Fotodokumentation före behandlingen.

  - Rengöring av bilens botten med varmt vatten och efterföljande torkning.

  - Tectyl-produkter appliceras på bilens botten och i hålrummen

  - montering av delar.

  - fotodokumentation efter behandlingen.

  - förberedelse/rengöring före leverans

  Korrekt utförande av en underredesbehandling:

  Tectyl Centren har utbildade anställda och är certifierade för att utföra rätt underredesbehandling på din bil. Alla relevanta delar avlägsnas alltid före tvätt- och underredesbehandling. Tectyl är anpassad till det svenska klimatet och din bil.

  Vad är ett sprayschema?

  Tectyl har sprayscheman för nästan alla bilar. Sprayschemat är den mest exakta beskrivningen av var och hur underredesbehandlingen av din bil ska utföras för att säkerställa bästa möjliga underredesbehandling.

  Elektriska delar som bältessträckare, krockkuddesensorer samt plasthöljen och skyddsplåtar vid dörrar, bottnar och skärmar beaktas – Tectyl underredesbehandling kommer åt överallt på din bil.

  Hur ofta ska en underredesbehandling utföras?

  Tectyl har behandlingsintervall på upp till fyra år. Avvikelser kan förekomma beroende av bilens skick och användning. Vi utför därför alltid en grundlig rostkontroll innan vi utför en underredesbehandling. På Tectyl kan du alltid boka tid för en gratis rostkontroll för att få en professionell bedömning.

  Fakta om rostskydd och underredesbehandling

  Vad är bäst – Olja eller vax

  Traditionellt består rostskydd av oljor och lösningsmedel. Om rostskyddsbehandlingen görs korrekt kommer den att med dessa produkter att hålla i ca 2 år, varefter det ofta blir torr och därmed inte längre har en rostskyddande effekt. Egenskaper hos oljor och lösningsmedel är klibbiga, mörka, luktande och droppande. Ett klibbigt underrede samlar damm, stenar och sand, vilket i sin tur hjälper till att samla fukt istället för att hålla fukten borta. Dessutom används ofta dubbelt så mycket medel jämfört med vaxbaserade produkter och samtidigt har petroleumprodukter en enorm inverkan på miljön.

  Tectyls produkter är vaxbaserade. Det innebär att skyddet istället härdar och behåller sin rostskyddande effekt i min. 3 år och ofta längre. Fukten hålls ute och borta från din bil. Tectyl har 3 års behandlingsintervall och fri kontroll efter 2 år. Inga irriterande lukter inne i bilen från avgasning och avdunstning, liksom ingen droppning på marken och produkten härdas.

  Ekonomin och hållbarheten är alltså 50% bättre med vaxbaserat rostskydd.

   

  Varför luktar rostskydd?

  Traditionella produkter består av oljor och lösningsmedel. Detta innebär avdunstning och avgasning vilket ger en irriterande lukt i stugan.

  Tectyls produkter är vaxbaserade och därmed inga eller bara ett fåtal oljor och lösningsmedel som kan orsaka lukt inne i bilen. Kom ihåg - när allt kommer omkring har den svenska arbetsmiljömyndigheten regler för att arbeta med oljor och lösningsmedel.

   

  Varför droppar rostskydd

  Traditionella produkter består av oljor och lösningsmedel. Detta innebär att ingen eller en mycket begränsad härdning äger rum. Dessa kommer istället sakta men säkert att ta slut på dräneringshål längs bilens sidor/botten och droppa på marken. Du har säkert lagt märke till sådana spår längst ner på dörrarna på några bilar.

  Tectyls produkter är vaxbaserade och härdar därför inte och kommer därför inte att droppa och kan omedelbart efter behandlingen parkeras på uppfarten eller liknande. Utan risk för skador på underlaget.

   

  Är rostskydd farligt

  Ja – arbetet är farligt och omfattas därför också av strikta regler för utförande i godkända Tectyl-verkstäder. Reglerna är i stort sett desamma som vid målningsarbeten på fordon. De anställda måste använda andningsskydd och produkterna förvaras på rätt sätt för att undvika spill och brandfara.

  Miljöregler för rostskydd

  Miljöreglerna för hantering av rostskydd är strikta – och det med rätta. Dels mot de anställda och dels mot själva miljön och inte minst ägarna till de bilar vi rostskyddsbehandlar. Rostskydd är i kategorin kemikalie och måste naturligtvis hanteras i enlighet med gällande regelverk och med försiktighet. Anställda måste använda skyddsutrustning och andningsskydd på grund av aerosoler i luften. Särskilt produkter som fortfarande är baserade på olja samt lösningsmedel är mycket farliga. De flesta av Tectyls produkter är vaxbaserade och med mycket låg lösningsmedelshalt och därmed inte i samma farliga kategori, men reglerna är desamma för alla. Tectyl Centren är auktoriserade och vi stöder reglerna till 100 procent och skulle mycket gärna vilja se dem ännu strängare för att skydda miljön ännu bättre. Rostskydd som utförs utanför ett auktoriserat och godkänt Center är därför olagligt och direkt farligt för anställda och miljö.

   

  Rostskyddsmyndighet

  Rostskyddsmyndigheter finns på två ställen - kommunen gällande tillstånd och efterlevnad av miljöbestämmelserna samt den svenska Arbetsmiljöinspektionen, ansvarig för arbetsmiljö och anställda. Dessutom är alla Tectyl Centers föremål för strikt kontroll och alla instruktioner för korrekt hantering av bilen, de anställda och miljön. Därför utförs besiktningar och vägledning hos Tectyl. Som kund kan du också registrera din bil för inspektioner efter att arbetet har utförts – helt gratis.

   

  Kan rostskydd löna sig

  Både och ... i allmänhet ja. Det första du behöver klargöra är hur länge du vill behålla bilen. Om det är mindre än 3 år och bilen är ny är behovet i början inte så stort utan nästa köpare av bilen måste ägna stor uppmärksamhet åt just rostskydd. Vid återförsäljning är ett gott rostskydd med fotodokumentation ett absolut plus och hjälper till att minimera förluster vid försäljning. Om du behåller bilen i mer än 3 år blir ett gott rostskydd det bästa. Säkerställer värdet på din bil bättre, minskar underhållet på bromsrör m.m. På sikt en bättre ekonomi för din bil.

   

  Vad är Tectyl

  Tectyl är världens äldsta och största tillverkare av produkter för rostskydd. Tectyl ägs av oljebolaget Valvoline och startade 1935. Produkterna används över hela världen inom alla områden där metall ingår. Konstruktioner, broar, väderkvarnar, järnvägar, fartyg, lastbilar och bilar. Godkänd av militären och miljömyndigheter.

  Som tillverkare utvecklas ständigt lösningar för nya ändamål, miljö och geografi, eftersom detta också påverkar skyddets hållbarhet. Till exempel utvecklades vår miljöbehandling ursprungligen för tåg och förfinades och anpassades senare för bilar – detta ensamt berättar om Tectyls hållbarhet och durabilitet.